sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Terveisiä tuoreen leivän tuoksusta!


Olipas ihanaa taas leipoa pitkästä aikaa! Oon ihan mummeloitunut, tiedetään, mutta sunnuntaisen siivouspäivän päätteeksi oli mukava häärätä (ja sotkea...) keittiössä jotakin. Tein siis sitä leipää, kuten aiemmin tällä viikolla uhkailin. Haaveenani on, että jos joskus pyörittäisin kahvilaa, saisi siellä sunnuntaibrunssilla syödäkseen aina tuoretta ja lämpöistä leipää. Tämänkertaiseen kokeiluuni toteutin taikinan seuraavanlaisen ohjeen mukaan:

5 dl vettä
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 tl sokeria
10 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl öljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää suola, sokeri, osa jauhoista.
Alusta lisäten jauhoja taikinaan vähitellen.
Lisää lopuksi öljy.
Kohota liinalla peitettynä n. 30 minuuttia.

Ihan oikeasti ohjeessa olisi ollut 12-13 dl jauhoja, mutta taikinan koostumus oli oikein hyvä jo noilla kymmenellä. Olen huomannut, että leipätaikinan vaivaamisen tärkeyttä ei voi koskaan korostaa liikaa. Kannattaa vaivata taikinaa kärsivällisesti vaikka rannetta särkisikin, eron huomaa varmasti leivän rakenteessa! Täytin leivän vihreillä paprikatäytteisillä oliiveilla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla, joten käytin taikinassa oliiviöljyä. Taikinapallo...


...kohosi puolessa tunnissa aika mukavasti...


...varmasti ainakin kaksinkertaiseksi! Olen miettinyt, että miksi ihmeessä, mutta mie oon ihan innoissani joka ikinen kerta kun saan paljastaa liinan alta kohonneen taikinan. Siinä vaan on jotakin maagista, ei voi mittään :)

Tästä pulleasta möllykästä otin yhden neljäsosan talteen ja loput kolme neljäsosaa jaoin puoliksi. Sitten kaulitsin molemmat puolikkaat erikseen levyiksi, täytin pieniksi pilkotuilla oliiveilla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla. Oliiveja miulla oli käytössäni ihan minimaalisen vähän, koska olin arvoinut purkin sisällön yläkanttiin, mutta kompensoin vahinkoa lisäämällä aurinkokuivattujen tomaattien määrää! Laitoin niitä kumpaankin leipään viisi tsipaletta.


Täytteiden ripottelun jälkeen käärin levyn rullalle ja aiemmin talteen ottamastani taikinan yhdestä neljäsosasta nappasin puolet, pyöritin kahdeksi pitkäksi nauhaksi ja kieritin koristeeksi leivän pintaan. Loppupuoliskon taikinasta kaulitsin, täytin, rullasin ja koristelin samaan tapaan, saaden näin kaksi leipää leivinliinan alle kohoamaan.


Kun leivät olivat kohonneet parikymmentä minuuttia, rapean kuoren aikaansaamiseksi voitelin ne vedellä ja koristelin unikonsiemenillä. Sitten paistoin niitä uunin keskitasossa, 200 asteessa n. puoli tuntia. Kypsät leivät peitin leivinliinalla ja annoin jäähtyä rauhassa. Ja arvatkaa vaan maistuiko tuore, kuohkea leipä hyvältä ahkeran siivouspäivän päätteeksi!


1 kommentti:

Maakarileipuri kirjoitti...

Onpas herkullisen näköisiä leipiä! :)Täytynee itsekin viimein kokeilla kunnon leivän tekemistä. Leivän leipomiset ovat itselläni jostain syystä jääneet aika vähälle, joten täytyy tehdä muutos asian suhteen.