torstai 10. kesäkuuta 2010

Kasviksiin hullaantunut

Ruoanlaitto on taas ihanaa! Kiitos korkeuksiin arkivapaista, loistavista penninvenytystaidoista ja yllättävistä energiapuuskista :)

Jokakesäiseen tapaani olen ajautunut kuin huomaamatta kasvispainotteiseen ruokavalioon ja johan oli aikakin, kaiken epäterveellisen ja huonon omatunnon raskauttaman pikaruokailemisen jälkeen. Blogissani on siis lähiaikoina luvassa kasvispitoisia ruokaohjeita, miulla on muutama varastossa jo..!


Tänään innoituin paahtamaan vihanneksia, kiitos suosittelemisen arvoisen Voisilmäpeliä-blogin. Tarjosin niitä fetajuustomurskan ja uunituoreen perunaleivän kera. Jälkimmäiseen kipinän sain siskoltani aikoinaan tuparilahjaksi saamastani leipäohjekirjasta.


"Leivo itse hyvää leipää"-kirja kertookin perunaleivästä näin: Raakana raastettu peruna antaa leipään sekä makua että mehukkuutta. Tämä on hyvä arkileipä, jota voi taittaa ruoan lisäkkeeksi ja johon voi imeyttää viimeisenkin kastiketilkan lautaselta. Ja - pienistä ohjeeseen tekemistäni muutoksista huolimatta - lopputulos oli oikein pehmeä ja maukas leipä.
 
Ohjeet tulevat sitten tässä:

Paahdetut vihannekset ja fetajuustoa

1/2 kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
1/2 paprika
kymmenisen kirsikkatomaattia
1 porkkana
tuoretta basilikaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippurirouhetta
chilijauhetta
fetajuustoa

Pilko vihannekset sopivan kokosiksi paloiksi ja laita paistonkestävään astiaan. Hienonna joukkoon basilika.


Lorauta pinnalle oliiviöljy, ripottele suola, pippuri ja chili ja sekoita. Paahda 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes kasvisten reunat ovat mustuneet hieman. Murustele paahtuneiden vihannesten joukkoon fetajuusto ja kruunaa annos tuoreella basilikalla.




Perunaleipä

3 dl vettä
25g hiivaa
1 tl suolaa
1/2 rkl kuivattua rosmariinia
2 keskikokoista raakaa perunaa
n. 9 dl hiivaleipäjauhoja
1 rkl öljyä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet ja kuoritut, hienoksi raastetut perunat. Sekoita joukkoon 8 dl jauhoja ja alusta taikina, lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy. Kohota taikinaa puolisen tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja lisää taikinaan jauhoja niin, että taikinasta tulee sileää ja kimmoisaa. Muovaa taikinasta pyöreä tai soikea leipä ja leikkaa sen pintaan terävällä veitsellä viiltoja. Sirota leivän pinnalle hiukan jauhoja ja kohota leipää leivinpaperin päällä pellillä vielä n. 30 minuuttia.

Kypsennä leipää uunin alaosassa 225 asteessa n. 30 minuuttia.

Liinan alla jäähdytetyn leivän voit nauttia vaikkapa paahdettujen vihannesten tai salaatin kera :)

Ei kommentteja: