lauantai 15. toukokuuta 2010

Kotiseudulle Pohjois-Karjalaan

Heip! Alkuun pahoittelen pientä taukoa bloggailussani. On jo jonkin aikaa pitänyt jakaa teidän kanssanne tämä suuren ylpeyteni aihe, elikkäs männä viikolla työharjoittelupaikassani aivan itse valmistamani lanttukukko, tuo savolaisen kalakukon pohjois-karjalainen muunnos. Perinneleivonnasta kiinnostuneille kopsaan tähän työharjoittelupaikasta saamani lanttukukon valmistusohjeen. Ohje on yksi monesta, joskus lanttukukko saatetaan tehdä kalakukon tapaan ruiskuoreen tai kuoreen, joka on valmistettu vehnäjauhoista ja kaurahiutaleista. Omani valmistus poikkesi hieman alla olevasta ohjeesta erinäisistä syistä, esimerkiksi sähkökatkoksen takia, ja lanttukukkoni taisikin olla pidemmän uunihaudutusajan sijaan hautumassa foliossa ja sanomalehtiin käärittynä peräti kuusi tuntia. Ainekset olivat kuitenkin samat! Mutta koska tarkkoja aikoja en osaa sanoa, pelaan varman päälle ja tarjoilen teille ajat ja lämpötilat, joilla varmasti onnistutte, jos lanttukukon tekoa haluatte joskus kokeilla :)

Jälleen kerran joudun laittamaan tähän varsin tympeän kuvan, jonka muistin ottaa vasta kun suurin osa kukosta oli jo popsittu parempiin suihin! Toivottavasti uskotte kuvasta huolimatta, että herkkua oli.



Lanttukukko

Kuori:
3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
n. 6-7 dl hiivaleipäjauhoja
Täyte:
1/4 dl vettä
1 rkl voita
n. 400 g lanttua = reilu 1 l lanttuviipaleita
1 tl suolaa
n. 3 tl sokeria

n. 500 g sianlihaa (kylkisiivuja/pekonia ja kinkku tms. luutonta sianlihaa)
n. 2 tl suolaa sianlihan päälle

Täyte: Kuori lanttu ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Laita kattilan pohjalle tilkka vettä, hieman voita ja lanttusiivut kypsymään. Älä kypsennä liian kauan, lantut pehmenevät vain jonkin verran. Mausta lantut suolalla ja sokerilla, maistele!

Kuoritaikina: Lisää kädenlämpöiseen veteen hiiva ja suola ja alusta hiivaleipäjauhoilla melko kiinteä taikina. Anna kohota vähän aikaa liinan alla. Leivo taikinaa hetki pöydällä ja taputtele tai kaaviloi taikina n. 1,5 cm paksuiseksi, soikeaksi levyksi. Jätä keskikohta reunoja hieman paksummaksi.

Taikinalevyn keskustaan voi ripotella kaurahiutaleita keräämään kukosta kosteutta paiston aikana. Lado jäähtyneet lanttusiivut ja sianliha taikinalevyn päälle kerroksittain, kylkisiivu/pekoni päällimmäiseksi. Ripottele suolaa lihakerrosten päälle (paitsi pekonin, se on useimmiten valmiiksi suolattua). Täyteaineiden tulee olla hyvin valutettuja ja kuivapintaisia, lihapalat on siis kätevä kuivata vaikka talouspaperilla ennen kukkoon laittoa.

Kostuta taikinalevyn reunat vedellä ja nosta ne täytteen päälle. Taputtele liitoskohdat kostutetuin sormin näkymättömäksi.

Paista kukkoa 250 asteessa n. 20-30 minuuttia eli kunnes pinta on saanut kauniin värin. Voitele kukko voisulalla ja kiedo se tiiviisti kostutettuun leivinpaperiin ja sen jälkeen kaksinkertaiseen folioon. Jatka paistamista 125-150 asteessa n. 2-4 tuntia. Kukko hautuu lisää kun kiedot sen uunista ottamisen jälkeen sanomalehtiin, pyyhkeeseen ja laitat vielä huovan alle. Myös lämpö-/kylmälaukussa kukko hautuu mukavasti. Kukko syödään hautumisen jälkeen vielä lämpimänä ja mahdollinen loppukukko laitetaan heti kylmään.

Ei kommentteja: