sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Keltainen kasvissosekeitto ja porkkanasämpylät

Tänään tuli tehtyä ihan loistavaa kesäsunnuntairuokaa! Sämpylöistä kohosi ja paistui isoja, kuohkeita muhkuloita. Sosekeitto oli myös maistuvaa, vaikkakin kevytversio; jääkaapistamme löytyi kerman sijasta ainoastaan kasvisrasvasekoitetta. Laitoin ohjeeseen kuitenkin kerman, sillä täytyyhän se jälleen kerran myöntää, kasvissosekeitosta tulee aika paljon maistuvampaa ihan oikean kerman kera :)

 

Kasvissosekeitto

5 perunaa
1 porkkana
pala lanttua
pala kukkakaalia
1/2 sipuli
kasvisliemikuutio
yrttisuolaa
mustapippuria
chilijauhetta
loraus kermaa

Pese, kuori ja paloittele kasvikset. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää joukkoon kasvisliemikuutio ja paloitellut kasvikset. Keitä, kunnes ovat kypsiä. Kaada liika vesi pois ja soseuta keitto, lisää kerma ja mausta.


Porkkanasämpylät

5 dl maitoa
3-4 dl porkkanaraastetta
50 g hiivaa
2 tl suolaa
n. 10-13 dl hiivaleipäjauhoja
100 g voita tai margariinia

Sekoita maito ja porkkanaraaste keskenään ja kuumenna seos kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva.
Kohota taikina hyvin liinalla peitettynä. Leivo kohonneesta taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä ja kohota ne vielä hyvin ennen uunia.
Paista kohonneita sämpylöitä 225 asteessa 10-15 minuuttia.

1 kommentti:

Maakarileipuri kirjoitti...

Onpas kyllä herkullisennäköisiä ja isoja nuo porkkanasämpylät! :)